Wyszukiwarka
mini zapiekanki ze szpinaku z jajkiem
- 800 g szpinaku obranego, umytego i grubo posiekanego
- 6 jajek ugotowanych na twardo i przekrojonych na pół
- 80 g masła
- 100 g startego grujera
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w paseczki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- Na patelni rozpuścić masło. Smażyć szpinak z czosnkiem przez 15 minut aż szpinak odparuje. Dodać gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem.
- Przyrumienić boczek i dodać do szpinaku.
- Posmarować masłem 6 żeliwnych mini rondelków. Wypełnić je szpinakiem. Do każdego włożyć 2 połówki jajka i posypać startym serem
- Zapiekać przez 5 minut w rozgrzanym i ustawionym na grilowanie piekarniku.
- Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.